KNUTS Memory

"Memory" en geheugen

 

Het thema ‘geheugen’ komt in meerdere lagen voor: ‘Memory’ als het bekende spel dat sinds generaties door jong en oud gespeeld wordt, het spel zelf doet een beroep op het geheugen, en de afbeeldingen op de kaartjes roepen herinneringen op.

 

Het spel wordt samengesteld uit kleine canvas doeken, waarop kinderen en ouderen in paren hun eigen interpretatie van een afbeelding maken. Zo onstaan paren van afbeeldingen die elk een eigen verhaal hebben. De 1e sessie wordt voorafgegaan aan een speelse uiteenzetting over de werking van het geheugen.

 

Vervolgens wordt in paren gewerkt aan een schets van de uiteindelijke afbeelding. In de 2e sessie wordt de afbeelding geschilderd met acryl verf op canvas. Het resultaat wordt tentoongesteld in de wijk, en kan bovendien als echt spel gespeeld worden.

 

 

Het geheugen

 

Wist jij dat je geheugen je wel eens in de maling neemt?
Als je al ouder aan het worden bent, merk je dat wel eens, maar ook als je nog lekker piep bent, halen je hersens wel eens een truukje met je uit.

 

Kijk maar eens: vergelijk de beide middelste cirkels met elkaar.

 

 

Welke cirkel is het grootst?

Welke van de onderste 2 mannetjes is het grootst?


 

Weet je het al?

 

Je geheugen werkt samen met je zintuigen. Weet jij welke zintuigen allemaal belangrijk zijn om dingen te kunnen onthouden?
Alle zintuigen hebben invloed op jouw herinnering. Probeer het maar eens:
Wat heb je gisterochtend gedaan? Hoe zag je eruit?, hoe rook het, hoe voelde je je, hoe proefde die boterham, etc....
Zie je wel! Het hoort allemaal bij je herinnering. Als je niet goed meer kunt zien, horen, ruiken, voelen, of proeven bv, kan dat stukje van je herinnering soms ook wegvallen. Dan weet je niet meer hoe het ging, omdat je er niet meer aan herinnerd wordt.

Dat ken je toch wel? Ruik je de zee, denk je zomaar ineens weer aan die leuke vakantie! Of hoor je dat leuke liedje, van toen... en ineens ben je daar weer in gedachten.

Zo werkt het dus.


De geheugentest

Op deze website kun je je geheugen testen door het spel te spelen dat met dit project gemaakt is, maar een serieuze geheugentest is te vinden op deze website van Stichting Alzheimer Nederland
KNUTS website